Ambrozia și nectarul sunt felurile principale la mesele zeilor. Din cinci pâini și doi pești se pot ospăta mii de oameni. La o cină de taină începe o nouă istorie a lumii. În povești, masa se așterne singură, cu toate bunătățile pe ea, și se strânge singură, la o formulă magică.” spune Ioana Pârvulescu în ultima sa carte apărută la editura Humanitas, „Intelectuali la cratiță”

Cartea-i clar o lectură savuroasă. Nu știu dacă cineva va putea găti rețetele prezentate, dar merită parcursă fiecare pagină, cu un pahar de vin roșu sau un ceai, și cu certitudinea că te va binedispune.

Intelectualii României sunt intervievato-rugați de Ioana Pârvulescu să ne împărtășească ce gătesc ei. Rețetele vin însoțite de povești, evident. O scurtă descriere am făcut aici, tot eu, și preiau acum:

 Știți acele povești extraordinar de captivante care nu te lasă să mai lași cartea din mână?Noi vă garantăm că „Intelectuali la cratiță” este o astfel de carte. O antologie de amintiri ale „intelectualilor” din jurul mesei și asocieri de evenimente cu mâncăruri dichisite. Vă propunem o lectură savuroasă și 50 de rețete numai bune de pregătit.

Salata de raci Achim a lui Marius Chivu

Despre Marius Chivu și povestea salatei de raci Achim: critic literar, jurnalist și neobosit călător, care se ocupă de dilemele romanelor contemporane și orchestrează cu scriitorii anchete ludice. Salata de raci este strâns legată de amintirea bunicilor, când mergea la pescuit.

E plin Internetul de tot felul de rețete sofisticate de ciorbe și salate de raci. De cele mai multe ori însă, e vorba de ardei cu umplutură cărora li se zice „raci”, și nu de crustaceul în sine.

Se ia racul (viu), se trece printr-un jet de apă pentru a se curăța de nisip, apoi i se rup mustățile și i se smulge înotătoarea din mijlocul cozii (sunt trei înotătoare, dar cea din mijloc este atașat intestinul), după care este așezat pe plita încinsă a sobei sau în cuptor, într-o tavă încinsă în prealabil. (Să nu vă speriați dacă racul continuă să miște, e doar un reflex). E nevoie cam de 5 raci pentru o porție.

Până se coc racii (câteva minute, trebuie întorși, astfel încât carapacea să nu se înnegrească), faceți mujdei dintr-o căpățână de usturoi peste care turnați două căni de apă, adăugați puțină sare, pătrunjel tocat și, după gust, câteva linguri de oțet.

Apoi luați racii, rupeți-le și picioarele, detașați coada de abdomen și introduceți totul în zeama de mai sus. După zece minute, carnea, scoasă din clești, de sub carapace și din coadă, se mănâncă împreună cu zeama în care și-a lăsat aroma, lăsată să se răcorească.

Fabulos. Genial. Artă. Îndeletnicire culinară piperată cu efecte literare.

Advertisements