1924. O sculptură din bronz semnată de artistul Oscar Han, aflată în portofoliul Muzeului Naţional de Artă al României, denumită “The Kiss”.

Nuditatea este o formă de exprimare artistică, ce a apărut în secolul V i.Hr, când grecii au început să asemene trupul gol, uman, cu cel al zeilor. Pornind de la perfecţiune trupului, nuditatea reflectă o ipostază perfect naturală şi firească a omului, dar care a stârnit controverse dintotdeauna.

Mă uitam la această sculptură şi mă gândeam la reacţiile stârnite în 1924. Şi la cuplul care a pozat pentru artist. Sexualitatea era cu siguranţă un subiect tabu. Însă mă mai gândeam la un aspect. Femeia din sculptură are nişte sâni relativ mici faţă de modelele pe care le vedem în pictura vremii. Mai mult decât atât, femeile erau recent “ieşite” de sub strânsoarea corsetului şi sutienul îşi făcea loc în garderoba lor. Citiţi mai multe despre sutiene şi corsete aici. Să fie oare şi o recunoaştere a frumuseţii feminine chiar dacă nu este voluptoasă ? Femeia cu forme voluptoase din picturi să fie doar din imaginaţia pictorilor care aşa şi le -închipuiau, fără corsetul ajutător de piept generos ?

Sculptura emană senzualitate şi sexualitate. Dintre cei doi, bărbatul este foarte pasional turnat în bronz. Pasiunea care se simte prin simpla atenţie acordată acestei piese de artă reprezintă o concentrare a simţurilor, gândurilor şi emoţiilor asupra femeii.

Pentru o interpretare artistică a sculpturii, recomand articolul despre sculptorul Oscar Han. 

Dacă ajungeţi la MNAR, admiraţi sculptura. Într-o lume unde senzualitatea s-a transformat în vulgaritate, arta ne salvează.

Advertisements