Discuţia de astăzi are următoarele topicuri: metrosexual, retrosexual, neosexual, Bărbat Sensibil New Age. N-o să vă spun că am primit un comunicat de presă prin care eram anunţaţi de aceste subiecte pe blogului unui mare om, ci o să vă informez cu privire la trendurile masculine.

Cum se cade, începem cu nişte definiţii, ca să ştim fiecare categorie cu ce se ocupă. Aşadar:

Metrosexual – bărbații de orice orientare sexuală care au un simț estetic puternic și sunt preocupați de aparența lor, mai ales în domeniul modei, aşa ne zice Wikipedia. Ceva mai sofisticat am găsit pe Urban Dictionary, “An urban straight male ranging in age from late teens to mid 30’s who is: good looking, stylish, fashionable, trendy, cultured, & well groomed. A metro sexual is very conscious about his image and looks in public. A metro sexual is often associated with getting manicures, facials, & massages, as well as using “products” and shopping at nice clothing stores. However, metro sexuals don’t necessarily engage in each of these activities.” Şi pentru a şi vizualiza cum arată un metrosexual, avem trei exemple: Freddie Prinze Jr, David Beckham, Alex Rodriguez.

 

Retrosexualcei de la Adevărul oferă următoarea definiţie: impresionează orice femeie prin gesturile sale de gentleman şi prin siguranţa afişată, care „ascund“ rigiditatea şi standardele ridicate pe care le are. Într-o eră în care bărbaţii acordă din ce în ce mai multă atenţie felului în care arată, femeile devin din ce în ce mai neinteresate de ei şi caută noi categorii de bărbaţi. După ce s-au săturat de metrosexuali, cărora nu le pot găsi niciun defect din punct de vedere estetic (nu au păr pe piept, nu au unghiile neglijate, nu au stuf în loc de sprâncene), ele caută tipul eroului, capabil să le salveze din orice situaţie, dar care să aibă şi calităţile unui ­macho man.

Stiliştii au identificat exemple celebre din lumea showbizului: actorii George Clooney, Hugh Laurie (protagonistul din „Dr. House”) sau chiar fotbalistul David Beckham, care ar fi migrat de la mai puţin respectata poziţie de „uber-metrosexual”. Printre românii care se înscriu în lista retrosexualilor ar fi actorii Dragoş Bucur sau Florin Piersic jr.

Neosexualul – tot pe site-ul Adevărul am găsit şi caracterizarea neosexualului, as follows:  sensibil, dar puternic în acelaşi timp, preocupat de aspect, dar fără a fi efeminat, bucătar desăvârşit şi meşter iscusit – acesta este noul bărbat perfect în viziunea feminină, potrivit unui sondaj.

Un producător de deodorante a descoperit tipologia neosexualului, prin intermediul unui sondaj menit să dezvăluie ce fel de bărbaţi îşi doresc femeile moderne. Chestionarul a fost completat de 3.000 de femei, din 14 ţări. Iată profilul neosexualilor: arată bine şi se îngrijesc de ei, dar fără a fi excesiv de preocupaţi de aspect, sunt atenţi la dorinţele partenerelor, dar fără a deveni exagerat de sensibili şi au un aer masculin, dar nu într-atât încât să poată fi catalogaţi drept macho. Ei ştiu să repare lucrurile în casă, gătesc des şi sunt preocupaţi de trendul bio, au o formă fizică bună şi nicio problemă de sănătate. Cu alte cuvinte, neosexualii au preluat cele mai bune trăsături de la metrosexuali şi de la retrosexuali şi au devenit, previzibil, bărbaţii visurilor oricărei femei.

Cel mai bine a descris această tipologie demograful australian Bernard Salt, în cartea sa, „Man Drough”: „femeile din generaţia Y, adică cele care au vârstele cuprinse între 20 şi 35 de ani vor ca un bărbat să aibă din bărbăţia lui James Bond, din umorul lui Jim Carrey, din înfăţişarea fizică a lui Hugh Jackman şi din tinereţea lui Zac Efron”. Salt recunoaşte că „bărbaţii ar face tot ce este necesar pentru a deveni atrăgători în ochii femeilor. Încercăm să ne adaptăm în permanenţă cerinţelor pieţei”. Reprezentativ pentru această nouă tipologie masculină este Johnny Depp, care întruneşte mai toate trăsăturile enumerate.

Bărbat Sensibil New Age– prescurtat, pentru cunoscătoare, BSNA, îl defineşte Cosmopolitan, ce-i drept, varianta românească, ca fiind copilul unui cuplu de baby boomers, al celor născuţi după Cel de-al Doilea Război Mondial. BSNA-ul a ales să fie introvertit şi sensibil ca reacţie la masculinitatea pronunţată a tatălui, care a trebuit “să se oţelească” psihic şi fizic pentru a face faţă crizei mondiale postbelice. Keanu Reeves este reprezentantul acestui “trend”.

Aşadar, doamnelor şi domnilor, ce alegem ? Se cade să menţionez că un bărbat nu poate face parte din mai multe categorii şi n-am zis-o eu, ci am citit într-un Cosmo a cărui link nu-l mai găsesc.

Boys, boys, boys … eu rămân la dilemele mele. Ah, şi dacă v-a plăcut, putem să mai discutăm şi despre fauxmosexuali. 

Advertisements