Da, dispare Magheru. Sau cel putin zona dintre Hotel Intercontinental si Strada Arthur Verona. Cand Bucurestiul nu era sufocat de malluri si centre comerciale, oamenii isi faceau cumparaturile pe Calea Victoriei si Magheru.

Mama mea, studenta acum 30+ ani la Galati, venea de doua ori pe an la Bucuresti pentru cumparaturi. Lua un autobuz de la Gara de Nord spre Piata Romana, apoi mergea pe jos pe Calea Victoriei pana la magazinul Victoria si se intorcea pe Magheru spre Piata Romana, ca apoi sa se indrepte spre Gara de Nord. In putinele dati cand ne-am plimbat impreuna, pe jos, pe aceste artere, imi povestea de magazinele care se aflau candva acolo. Astazi am constatat cu stupoare ca magazinele au disparut.

Sunt vitrine goale, cu anunt for rent sau for sale. Multe, vreo cinci. Au mai ramas patiseriile, sex shopul, bancile, parfumeria si o farmacie. Pe trotuarul celalalt, situatia este putin mai roz, datorita noului terasament, parcarii si copacilor. Pare o alee de parc, daca nu vezi reclamele luminoase de la agentiile de turism (care by the way, ma mir ca mai rezista de cand cu descoperirea booking.com, dar asta este alta discutie) si treci peste mirosul puternic de pizza.

De ce dispare Magheru ? Banuiesc ca cei de la Libraria Diverta, care i-a luat locul cunoscutului magazin Eva, stiu cel mai bine raspunsul. Si ei au inchis de 3+ ani.

20121204-000757.jpg

Advertisements