OinsiruirecurioasadecoincidenteWeekendul acesta, filmele scurte selectate de ShortsUP din toate colțurile lumii au un numitor comun: bună-dispoziția. Douăzeci de scurtmetraje amuzante proiectate la Cinema Scala în două seri consecutive aduc câte puțin din cele mai populare genuri consacrate comediei: romance, satiră, comedie neagră, absurdă sau suprarealistă. Unele te fac să râzi cu lacrimi, altele te uimesc și ridica întrebari. Câteva spun povești de iubire, iar multe se întorc la copilărie, resursa universală de energie pozitivă.

Personajele insolite se străduiesc să-și găsească locul într-o lume haotică. Animația Pe muchia destinului (r.Verena Fels, Germania, 2010) dă tonul bunei dispoziții cu o poveste despre sacrificiile făcute în numele prieteniei. O vacă deloc grațioasă decide să-și urmeze destinul și să ajungă cât mai aproape de singurul ei amic. Pentru asta trebuie să treacă o probă de foc ce implică multă echilibristică și umor. A obținut premiul pentru cel mai bun film tânăr la Anima Mundi, festival intrenațional de animație din Brazilia. Șirul aventurilor continuă cu Angajatul Lunii (r. Olivier Beguin, Elvetia, 2011), o comedie neagră despre job-hunting în lumea zânelor, vrăjitoarelor, și elfilor. Ce trebuie sa facă un vampir pentru a-și găsi slujba potrivită? Porția de romance e adusă de Dragoste la prima vedere (r. Mark Playne, Spania/Marea Britanie, 2011), comedie emoționantă care reiterează circuitul universal al iubirii, fără intervenții siropoase și fără cuvinte, doar cu muzică.

Seara se încheie în viteză cu Goana (r. Victor Carrey, Spania, 2011), scurtmetraj nominalizat la Chicago International Film Festival. O gumă de mestecat, o cafea cu lapte, o țigară aprinsă pe jumătate, o lesă în mijlocul străzii. Aparent fără legătură, însă fiecare gest contează pentru deslușirea misterului: încotro aleargă eroul? Tot sâmbătă va fi proiectată în premieră pelicula românească Regresie (r. Robert E. Popa, România, 2011), al cărei personaj principal e interpretat de Dorian Boguță.

Duminică, ritmul comediilor e mai potolit, atât cât să pregătească terenul pentru o noua săptămână. Mă iau în căsătorie (r. Garrick Hamm, Marea Britanie, 2010) a câștigat premiul pentru cea mai bună comedie la L.A ShortFest și premiul cel mare la Rhode Island International Film Festival. Toată lumea visează la un mariaj fericit alături de un suflet pereche. Dar Oliver decide să se căsătorească cu el însuși și nimic nu-l poate întoarce din drum.  O înșiruire curioasă de coincidențe e o mostră exemplară de hilar și absurd. Trei bărbați care au o zi proastă și trei epoci istorice duc la un singur incident care dinamitează viața liniștită din Amsterdam. Scurtmetrajul a primit premiul publicului la Aspen ShortFest, nominalizări la Clermont-Ferrand și la Hong Kong International Film Festival. În Diplomație (r. Jon Goldman, SUA, 2009), barierele culturale sunt depășite de dialogul sincer și amuzant, iar relațiile dintre Statele Unite și Iran iau o turnură neașteptată. Programul de duminică e completat de scurtmetrajul românesc Waste (r. Anton Groves, Damian Groves, România, 2012) comedie suprarealistă cu Ana Ularu.

Programul intergral al evenimentului poate fi consultat aici: www.shortsup.ro/programul-filmelor-la-weekendul-comediei-scurte sau în documentul atașat.

Filmele încep în fiecare seară de la ora 20:00 și se termină până la ora 23:00. Biletele pot fi cumpărate în avans prin MyTicket sau Eventim, la prețul de 20 de lei pentru o seară sau 35 de lei pentru ambele seri. La biletele sau abonamentele cumpărate în avans, spectatorii își pot alege locurile în sală si pot evita așteptarea la intrare.  Biletele pot fi achiziționate și la Scala, înainte de filme, la prețul de 20 de lei pe seară. Detalii despre filme, trailere și recomandări zilnice de scurtmetraje valoroase găsiți pe www.shortsup.ro.

Sâmbătă, 26 ianuarie, de la 20:00

Măgărușul (r. Maria Nicollier, Elveția, 2011). Confruntarea dintre un grup de japonezi pasionați de vânătoare și tradițiile Crăciunului creștin poate fi una din cele mai amuzante ciocniri culturale. Scurtmetraj nominalizat la Locarno International Film Festival.

Pe muchia destinului (r. Verena Fels, Germania, 2010). Prietenia adevărată cere sacrificii. O vacă deloc grațioasă decide să-și urmeze destinul și să ajungă cât mai aproape de singurul ei amic. Pentru asta trebuie să treacă o probă de foc ce implică echilibristică  și umor. Premiul pentru cel mai bun film tânăr la Anima Mundi, festival intrenațional de animație din Brazilia.

Dik (r. Christopher Stollery, Australia, 2011) a câștigat premiul publicului la Palm Springs ShortFest, premiul pentru cea mai bună comedie la Rhode Island International Film Festival și două premii la Aspen ShortFest, unul din cele mai mari festivaluri de film scurt din America. Cu o doza ridicată de umor acid, scurtmetrajul spune povestea unui tată îngrijorat de descoperirea unui detaliu stânjenitor din viața băiețelului său de 8 ani. Când iei lucrurile prea în serios, trebuie să știi unde să te oprești, mai ales dacă la mijloc e o căsnicie ”aproape” perfectă.

Dragoste la prima vedere (r. Mark Playne, Spania/Marea Britanie, 2011). O zărește accidendal de la fereastra apartamentului și decide să-și schimbe viața pentru a-i atrage atenția. Comedia amuzantă și sensibilă al lui Mark Playne reiterează circuitul universal al iubirii, fără ume de romance siropos și fără cuvinte: doar cu muzică. O radiografie cinematografică a celor mai sincere sentimente umane: bucurie, curiozitate, entuziasm, așteptare.

În Garaj (r. Tómas Jóhannesson, Islanda, 2011). Porția de bizar și tragicomic vine de la regizorul islandez Tómas Jóhannesson. Oli și Keli sunt doi frați cu pasiuni ciudate și o spălătorie auto improvizată într-un garaj. În ziua în care mașina de colecție a unui client războinic e distrusă într-un accident pueril, viața lor devine o cursă contratimp cu urmări neașteptate.

Curioșii (r. Brianne Nord-Stewart, Canada, 2009). Momentul întrebărilor incomode e o etapă nelipsită în viața oricărui părinte. Ce se întâmplă când copii descoperă singuri răspunsurile și le tranformă în povești de joacă? Scurtmetrajul a primit mențiunea specială a juriului la Festivalul Clermont-Ferrand.

Regresie (r. Robert E. Popa, România, 2011) îl are în prim plan pe actorul Dorian Boguță în rolul unui fost șofer al Armatei Române în Afganistan, care în urma unei lovituri a regresat la nivelul unui copil de 5 ani. Ciprian devine un caz suspect pentru guvernul național și pentru agenții CIA. Departe de ochii autorităților și de furia unei soții temperamentale, eroul se refugiază în fantezii rupte din filmele de Bollywood. Comedie absurdă ce face radiografia minuțioasă a penibilului, Regresie a primit 14 mominalizări la festivaluri internaționale și a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la  Peloponnesian International Film Festival în 2012.

Saga lui Biorn (The Animation Workshop, Danemarca, 2011).  Cea din urmă dorință a vikingului Biorn e să ajungă în Valhala, locul de veșnicie dedicat luptătorilor respectați. Dar pentru asta trebuie să dobândească o moarte onorabilă, o misiune deloc ușoară.

Angajatul Lunii (r. Olivier Beguin, Elvetia, 2011). Drumul până la jobul perfect poate fi plin de obstacole, mai ales dacă ești vampir, zână, elf, vrăjitoare, sau orice alt angajat cu atribuții mitice. În filmul lui Olivier Beguin, comicul și fantasticul se unesc pentru un singur scop: umor la cele mai înalte frecvențe.

Goana (r. Victor Carrey, Spania, 2011). O gumă de mestecat, o cafea cu lapte, o țigară aprinsă pe jumătate, o lesă în mijlocul străzii. Aparent fără legătură, însă fiecare gest contează pentru deslușirea misterului cel din urmă. Încotro aleargă eroul nostru? Comedie nominalizată la Chicago International Festival.

—————————-

Duminică, 27 ianuarie, de la 20:00

Happy end și nu prea (r. Josh Lawson, Australia, 2010) dărâmă mitul iubirii veșnice în care el și ea trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți, pe fundalul muzicii de vioară. Ce se întâmplă după ce s-a încheiat genericul filmului? Cine acoperă costul zborului pierdut în numele dragostei,  cine plătește taxiul până acasă și mai ales… cine cedează la prima ceartă?

Logica mitologiei (ESMA, Franța, 2010), animație antrenantă despre cum au luat naștere miturile. Satyre, spirit cartezian, a preferat mereu adevărul în locul basmelor născute din fantezii copilărești. Însă de data asta trebuie să învețe să mintă, din două motive importante: pentru a-și salva viața și pentru a-și recupera iubita.

Paulie (r. Andrew Nackman, SUA, 2012) a câștigat a premiului juriului la Palm Springs International ShortFest și premiul pentru cea mai bună comedie la L.A. Shorts Fest. Cum arată lumea prin ochelarii unui copil  supradotat?  Populată de teoreme matematice și medalii olimpice dar afectată de prezența unui coleg sâcâitor. Paulie trebuie să demostreze cine e cu adevărat, iar asta implică o luptă crâncenă.

Waste (r. Anton Groves, Damian Groves, România, 2012) Comedie suprarealistă adusă la viață de Ana Ularu și Mihai Stănescu, un statement al vieții urbane populată de vicii. El și ea se întâlnesc, se plac și devin un cuplu. Amândoi ascund însa păcate grele, și niciunul nu bănuiește ce-l așteaptă. Filmul suprapune umorul negru și fantezia pentru a crea o poveste bizară despre monștrii interiori.

Mă iau în căsătorie (r. Garrick Hamm, Marea Britanie, 2010). Cea mai bună comedie la L.A ShortFest și câștigătorul premiului cel mare la Rhode Island International Film Festival. Toată lumea visează la un mariaj fericit alături de un suflet pereche. Dar Oliver decide să se căsătorească cu el însuși și nimic nu-l poate întoarce din drum.

Autoapărare (r. Thomas Gayrard, Franta, 2009). Sub presiunea unui agent de resurse umane convingător, un avocat șomer acceptă să se reprofileze. Cât de greu e să fii maestru Kung Fu? Film scurt selectat la festivalul de la Cannes în 2009.

Prietenii virtuale (r. Chris Foggin, Marea Britanie, 2011) e o comedie delicioasă despre dating online la vârsta a treia. Protagonista scurtmetrajului e Judi Dench, actriță cunoscută pentru rolurile din Skyfall și Casino Royale.

Mesagerul (ESMA, Franța, 2012) e o animație plină de haz despre drumul inițiatic al unui soldat începător. Prin pădure, în confuntare directă cu cel mai aprig dușman: un urs pedant și obsedat de  grădinărit.

O înșiruire curioasă de coincidențe (r. Joost Reijmers, Olanda, 2011). Trei bărbați care au o zi proastă, trei întâmplări absurde și trei epoci istorice diferite duc la un singur mare incident care dinamitează viața liniștită din Amsterdam. Scurtmetrajul a primit premiul publicului la Aspen ShortFest, nominalizări la Clermont-Ferrand și la Hong Kong International Film Festival.

Advertisements