Promised Land e o predică fără PowerPoint, dar cu machete şi pliante, anti-corporatistă, anti-industrializare, promotoare a valorilor umane şi a responsabilităţii sociale, așa cum bine spune filmreporter.ro.

Steve Butler (Matt Damon) este un reprezentant al unei companii de exploatare a gazului. El declanşează o serie de evenimente care îi vor schimba viaţa după ce ajunge într-un orăşel unde angajatorii săi vor să pună mâna pe resursele naturale locale.

Steve e trimis la McKinley, un orăşel de provincie, împreună cu colega sa Sue Promised-Land-202x300Thomason (laureata cu Oscar Frances McDormand). În ultimii ani oraşul a fost lovit puternic de recesiunea economică, aşa că cei doi sunt convinşi că localnicii vor ceda imediat propunerii lor de a le ceda drepturile de a fora pe pământurile lor, privindu-i ca pe nişte salvatori.

Însă ceea ce părea la început o misiune de rutină de rezolvat într-o vizită extrem de scurtă se complică pe plan profesional din cauza apelului lui Frank Yates (Hal Holbrook, laureat cu Oscar), un respectat profesor din oraş, care îşi cheamă concetăţenii la o mai atentă considerare a ofertei celor doi corporatişti, dar şi pe plan personal, după ce Steve face cunoştinţă cu Alice (Rosemarie DeWitt).

Când în peisaj îşi face apariţia şi Dustin Noble (John Krasinski), un ecologist versat, lucrurile se încing şi miza creşte periculos, atât cea personală, cât şi cea profesională.

Personal, finalul a fost predictiv. Mă așteptam ca Steve să-și dea demisia pentru că urma să spună adevărul, având în vedere trauma pe care a suferit-o în copilărie când singura fabrică din orășelul lui s-a închis. La fel de predictibil a fost și faptul că Dustin făcea parte dintr-un grup ecologist de care Steve nu știa, deși s-a mai confruntat cu situația, și milita de unul singur împotriva gigantei corporații. Mă întreb dacă și Roșia Montană &co. fac lucruri de genul ăsta în România. Nu m-ar mira, sincer. Nu în ultimul rând, și faptul că el a rămas cu doamna învățătoare a fost la fel de predictibil.

Este cu certitudine un film care vine pe ecranele noastre ca un “patch” potrivit și pe sacul marilor probleme ale României, Roșia Montană și  exploatarea zăcămintelor din gazele de șist. Este o problemă sensibilă, care vine din vremuri trecute până în zilele noastre, pretutindeni în lume. O problemă cu multe fațete care trebuie bine analizate și cântărite, așa cum bine spune filme-carti.ro.

Advertisements