Daca l-ai descoperit pe Peter Mayle si ale sale carti despre Provence, cu siguranta vei savura acest film, care puncteaza doua aspecte esentiale: farmecul gastronomiei de altadata, “ca la bunica acasa” si constientizarea pretului pe care il cere munca bine facuta.

Pentru inceput, filmul are la baza memoriile adaptate ale  Danièlei Delpeuch, sefa bucatariei personale a Presedintelui Frantei, François Mitterand, pe parcursul a doi ani si jumatate, intre 1988 si 1990.

Ea, personajul principal, este o femeie puternica si talentata, din regiunea Perigord, cu o formatie profesionala  solida, cunoscuta si recunoscuta la nivel national, cu multiple relatii si cunostinte in randul furnizorilor de calitate in domeniul gastronomic (de la ierburi pana la lactate, legume, carnite si pestiuci de tot felul). Totodata, ea este o femeie foarte frumoasa si eleganta, care prin rafinamentul sau atrage atentia discret.

les-saveurs-du-palais 2

Ea este Hortense Laborie, o bucatareasa indragostita de trufe, cu propria-i productie de astfel de delicatese, care este recomandata presedintelui Frantei pentru mancarurile traditionale pe care le face, ea redescoperind gustul mancarurilor de altadata.

les-saveurs-du-palais 3

O recenzie completa a filmului, aici.

Director: Christian Vincent

Starring: Catherine Frot, Arthur Dupont, Jean d’Ormesson

Reteta de cartofi Julia din film (sursa: www.frenchflicks.com) :

Julia Potatoes by Danièle Mazet-Delpeuch

Julia Potatoes (by Danièle Mazet-Delpeuch, Carnets de cuisine du Périgord à l’Elysée, serves 6-8) is a perfect example of the type of hearty, home-cooked meal that President Mitterand craved after a long day of running the French Republic.

2 1⁄4 lb potatoes, peeled

5 tbsp goose or duck fat

6 cloves of garlic (chopped)

Pinch of sea salt

Pinch of ground peppercorns

Parsley, for garnish

How to: Slice potatoes as thinly as possible, no more than 1⁄4 inch thick. Melt 2 tbsp of goose or duck fat in a large saucepan, adding potatoes and a pinch of 
salt once hot. Allow to simmer for 30 minutes, turning occasionally with a spatula. Add in an additional 1 tbsp of goose or duck fat, along with chopped garlic, and cover 
for 2-3 mins or until browned. Serve potatoes sprinkled lightly with salt, ground pepper, and parsley.