Aseara, am avut o discutie despre fericire. Mai exact, despre fericirea mea. Am mai scris aici despre ce cred eu ca este fericirea si ce fac eu ca sa fiu fericita.

Cred ca optimismul din studiul GFK vine la pachet cu fericirea. Altfel, de unde atat optimist?

La o analiza scurta a acestei saptamani care nu s-a incheiat, avem asa:

Luni s-a prabusit un avion, doi oameni au murit, interventia a durat foarte mult, iar salvatorii au fost niste oameni cu multa bunavointa – localnicii. Marti s-a facut un followup foarte intensiv despre eveniment, unde absolut toti “specialistii” si-au dat cu parerea.

Miercuri au aparut niste date absolut ingrozitoare despre incidentele de la Kiev. Tot miercuri am primit si raportul de tara MCV.

Joi suntem informati ca Sorin Ovidiu Vantu, mare om de afaceri care a tras in teapa zeci de mii de romani, voia sa plece din tara cu un pasaport fals.

Asadar, statisticile despre OPTIMISM:

2013 este anul care marchează un nou record pozitiv în ceea ce privește cota de încredere în rândul românilor de la declanşarea crizei economice până în prezent, indicele general măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană atingând o medie anuală de -35.

Aproape 40% dintre români spuneau luna trecută că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce 13% dintre locuitori credeau că aceasta este mai bună. Situație cunoaște o îmbunătățire față de finele anului trecut, când peste jumătate din populație își vedea finanțele personale deficitare comparativ cu 2012.

În privinţa perspectivelor financiare, doar 32% au spus de-a lungul anului 2013 că acestea se vor înrăutăţi, cea mai bună medie anuală din 2009 până în prezent.

58% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a suferit un regres anul trecut faţă de 2012. Cu toate acestea, situația se prezintă mai bine decât în luna decembrie 2012, atunci când 68% dintre români considerau același lucru, cu 10 procente mai mult. Există și români care au văzut o îmbunătățire a situației economice din țara noastră în ultimul an, în vreme ce speranţele pentru 2014 sunt ceva mai ridicate, 18% dintre ei aşteptând să le meargă mai bine.

În decembrie 2013, percepția asupra evoluției inflaţiei din ultimul an este mai bună decât în aceeași luna din 2012. Aproape 7 din 10 români cred că preţurile au fost mai ridicate în comparaţie cu anul anterior, faţă de 83% care credeau același lucru în ultima lună a anului 2012.

Singurul indicator care s-a înrăutățit comparativ cu 2012 este cel privind şomajul. Media peşimiştilor în 2013 se situează la două treimi din populație față de 63,5% în 2012. Și procentul optimiștilor s-a micșorat – doar 5% dintre cei chestionaţi spun că sunt optimişti în privinţa evoluţiei ratei şomajului, față de 7% cu un an în urmă.

Şi atitudinea faţă de economisire înregistrează ușoare schimbări în bine – 20% dintre români consideră că este o perioadă propice pentru a pune bani deoparte. În același timp însă, aproape 60% spun că veniturile lor abia reuşesc să le acopere cheltuielile curente. Procentul celor care spun că au datorii rămâne constant, situându-se la 19% atât în decembrie 2013, cât și în 2012.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane.

OPTIMISM

Advertisements