Pe cei de la Frontline Club București i-am cunoscut săptămâna trecută la un eveniment despre probabil cel mai bun fotograf de război din lume, Don McCullin. La momentul respectiv, scriam următoarele:

“Nu numai că ești în iad, îl retrăiești ca să îl scrii. Și prezinți lumii iadul. Și ei apreciază iadul tău întreținut de alții. Asta înseamnă fotojurnalism de război. Am învățat o lecție prea dură în seara asta: cum legitimezi crimele, moartea, foametea, boala, sărăcia, ca jurnalist.”

Au fost momente când documentarul lui McCullin a fost atât de puternic pentru mine, încât am plans. Dintre toate cele văzute în film, m-a impresionat profund această poză:

mccullin-03 (1)

Sursa foto: www.horvatland.com

Așadar, pentru altă perspectivă despre jurnalism, vă recomand cu drag să mergeți la Frontline Club.  Joi, 6 martie,  Frontline Club București, promotor al jurnalismului independent, găzduiește  proiecția filmului documentar “Anul Dragonului”. Aceasta va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizorii Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu și de o dezbatere media. Evenimentele vor avea loc la Institute, The Café (Știrbei Vodă 104-106), începând cu ora 18.30.

“Anul Dragonului”, o producție HBO Europe realizată de 4 Proof Film, prezintă poveştile unor imigranţi chinezi din Bucureşti, rătăciţi în peisajul social şi economic din România actuală, şi, în acelaşi timp, surprinde fragmente din realitatea românească văzute şi înţelese din perspectiva lor. Indiferent de statutul lor social, primele etape ale adaptării sunt dificile şi ascund adevăruri incomode. Documentarul dezvăluie aspecte din viaţa a trei bărbaţi care reprezintă grupuri sociale distincte şi, în acelaşi timp, spune povestea unei comunităţi care încearcă să se adapteze într-o ţară necunoscută de care o leagă, însă, un trecut politic comun.

Han Wenlong este un imigrant ilegal al cărui vis de a lucra pe un şantier din Europa de Est  s-a sfârşit înainte de a începe. Shen Xiaoming este un om de afaceri care trăieşte suspendat între două lumi. Li Jianhua este un jurnalist care spune povestea acestei comunități.

Anul Dragonuluia fost selectat la Millenium International Documentary Film Festival, care va avea loc la Bruxelles, în aprilie.

Frontline Club București își propune să devină un punct și un prilej de întâlnire, atât pentru jurnaliștii români, cât și pentru reprezentanții societății civile dornici să dezbată pe marginea subiectelor aflate pe agenda publică, atât în România, cât și la nivel internațional.

Programul clubului în perioada februarie – mai 2014 va include mai multe proiecții de film, cât și dezbateri media.

Frontline Club are ca scop susținerea și promovarea jurnalismului independent și a fost înființat în anul 2003 de către Vaughan Smith, recunoscut jurnalist, cameraman și videoreporter în zone de conflict. De-a lungul anilor, activitatea jurnalistică a lui Smith s-a concentrat pe corespondența de război din Iraq, Afghanistan, Bosnia și Kosovo.

Advertisements