Cenuşăreasa, una dintre cele mai îndrăgite poveşti ale copilăriei, transformată într-o adevărată bijuterie a baletului pe muzica lui Serghei Prokofiev, revine în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti, sâmbătă, 8 martie, de la ora 19:00. Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Adrian Morar.

Libretul, regia şi coregrafia baletului Cenuşăreasa sunt semnate de Mihai Babuşka, iar rolurile principale sunt interpretate de prim-balerinii Operei Naţionale Bucureşti, Bianca Fota, Oana Babuşka (Cenuşăreasa) şi Ovidiu Matei Iancu, Vlad Toader (Prinţul).

Mi-am dorit o atmosferă «daliană» (Salvator Dali – n.red), cu decoruri care să sugereze scurgerea timpului, ca în tablourile pictorului, în care ceasurile se preling la propriu.

Am preferat să adaug o notă de umor unei muzici greoaie – cele două surori vitrege în travesti – element care crează o contrapondere pentru lirismul evoluţiilor celor doi prim-solişti.

Eu nu cred că există spectacole de balet special pentru copii sau special pentru oameni mari. (…) Un spectacol cum ar fi « Lacul lebedelor » sau « Giselle » sau « Cenușăreasa » sunt, cred, pe placul tuturor. Pentru că nu este adult care să nu aibă și ceva de copil în el, a declarat Mihai Babuşka. 

Cenuşăreasa

Balet în două acte de Serghei Prokofiev

Libretul de Mihai Babuşka, adaptare după Nikolai Volkov, inspirat de povestea lui Charles Perrault.

Sâmbătă Bianca Fota este Cenușăreasa, iar Prinţul – Ovidiu Matei Iancu. Mama este jucată de Mihai Babuşka / Antonel Oprescu / Călin Rădulescu, iar surorile Cenușăresei sunt Prostuţa – Cătălin Caracaş /Andrei Dolcoş și Strâmbuţa – Raul Oprea/ Bogdan Plopeanu.

Duminică, Cenuşăreasa este Oana Babuşka, iar Prinţul – Vlad Toader.

Bianca Fota în Cenusareasa, prim-plan

Advertisements