Violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Amir Tebenikhin au deschis ediția 2014 a Concursului Enescu, alături de dirijorii laureați ai Concursului Jeunesses Musicales, din China și Bulgaria, într-un concert cu valoare de simbol la Ateneul Român, în cadrul căruia s-au interpretat și lucrări de George Enescu.

deschidere concurs Enescu

Cea de-a XIV-a ediția a Concursului Internațional George Enescu (6-27 septembrie, București) a debutat sâmbătă seară, de la ora 19.00, la Ateneul Român cu un Concert de Gală susținut de doi dintre laureații Concursului, astăzi muzicieni de marcă: violonistul Alexandru Tomescu (România), laureat al ediției 1999 și pianistul Amir Tebenikhin (Kazakhstan), laureat al ediției din 2009, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. La pupitru s-au aflat luareații Concursului de dirijat Jeunesses Musicales: Li Haoran (China), Donka Miteva (Bulgaria) și Jiao Yang (China). Concertul a fost transmis live pe site-ul Festivalului și Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro și pe TVR 2, TVRHD ,TVR Internațional și TVR+ și s-a auzit extraordinar.

Evenimentul a început cu Rapsodia nr.1 în A major a lui Enescu, finalizată pe 14 august 1901, când acesta avea doar 19 ani. Timp de 10 minute, dirijorul de numai 28 de ani de origine chineză Li Haoran a încântat sala cu acordurile enesciene. Un fragment poate fi ascultat aici.

Apoi, violonistul Alexandru Tomescu ne-a dus în lumea lui Mendelssohn-Bartholdy și al său concert de vioară în E minor, Op. 64, de altfel ultima operă orchestrală lungă compusă de acesta. Cele trei părți, allegro molto appassionato, andante și allegretto non troppo-Allegro molto vivace au bucurat publicul, ca apoi să-l incante cu “Lăutarul” din Suita “Impresii din copilărie”, de George Enescu, “una din piesele sale preferate”, după cum a mărturisit violonistul pe scena Ateneului. Un alt fragment, aici:

Ceea ce nu m-a impresionat deloc a fost prestația pianistului Amir Tebenikhin, pentru că n-am simțit chemarea pianului său nici la concertul de pian în A minor, Op. 16 a lui Grieg, nici la fragmentul compus de ceva compozitor kazac intitulat “The Legend of Dombra”, şi nici la Rapsodia ungară a lui Franz Liszt. Și-s iubitoare de Grieg de când l-am descoperit în Intermezzo, filmul cu Leslie Howard și Ingrid Bergman, unde Ingrid cântă o bucată la pian impecabil.     

Concertul de Gală a fost o premieră în istoria Concursului Enescu și un moment-simbol, reunind pentru prima dată pe o scenă românească muzicieni în devenire și artiști consacrați din mai multe părți ale lumii. Un reportaj extrem de obiectiv a ceea ce s-a întâmplat la deschidere puteți citi aici.

Intre timp, chapeau pentru Aqua Carpatica si Mediafax. Niste vizualuri foarte reusite pentru acest eveniment.

 

 

aqua carpaticaP.s.: se folosesc pe social media doua hashtags, #romaniaconteaza si #romaniamatters . Poze, articole si video-uri, pentru iubitori.

Advertisements