Casa de pe Thomas Masaryk vine cu o istorie specială. Construită în scop de locuire semi-colectivă, într-o perioadă de cristalizare a acestui concept nou, casa a devenit, în perioada comunistă şi în urma naţionalizării, sediul RomâniaFilm. În această perioadă i s-au adus mai multe modificări, cum ar fi amenajarea unei camere de proiecţie folosite pentru vizionăile filmelor care erau supuse cenzurii, la care se pare că participa, din când în când, şi Nicolae Ceauşescu.

După perioada comunistă, casa a fost folosită doar ca platou de filmare – iar în urmă cu un an, cei de la Calup au intervenit în acest spaţiu, prezentând, în tradiţia cunoscută a colectivului, posibile scenarii noi de funcţionalitate ale imobilului de pe Masaryk 25, pentru reincluderea acestuia pe harta culturală a oraşului.

Despre cât de frumoasă e strada Masaryk puteți citi aici.

Parte din amenajarea menită să integreze istoria locului şi să îi pună în valoare particularităţile, camera proiectoarelor a fost recondiționată în cadrul intervenției Calup, golurile de proiecție fiind încă vizibile.

Photos courtesy of Animest

Advertisements